Chiro Vlierbeek
Chiro Vlierbeek

Chiro Vlierbeek | Sloebers

Oktoberfeest

Ondanks de vele ziektes in de lucht maakten de sloebers er toch een oktober van om van te smullen! Er werd gelachen, er werd gespeeld, er werd gewonnen. Voor ieder wat wils! Itsert zijn rug werd geplet tegen een boom, andere bomen werden beklommen, speeltuigen in het provinciaal domein moesten sloeberse speelsheid doorstaan en tot slot werd we allemaal gevangen in het web van de spin van de aspiranten. Als dat geen spannende maand was. Volgende keer meer van dat!

Wat suiker, wat zout, en dingen waar je van houdt…

Zaterdag 19 september, abdij van Vlierbeek, 23u: Regen stroomt als watervallen uit de lucht. Een schunnige schim sluipt in het donker van schaduw naar schaduw. De nat geregende en spekgladde kasseien schuiven door onder zijn voeten. Vastberaden sluipt hij zich een weg door het duister tot hij even halt houdt voor de kelder van de plaatselijke chiro. Even is zijn zwarte kroezelhaar zichtbaar, maar voor iemand details kan waarnemen laat de figuur zich alweer opslokken door de duisternis in de zogenaamde ‘pishoek’. Hij klautert als een volleerd gymnast over de muur. Een doodse stilte valt gedurende 2 minuten over de abdij en de velden van ons José. Uiteindelijk wordt de stilte doorbroken door het geknars van hout. De witte poort die al sinds jaar en dag gesloten is gebleven opent zijn deuren voor de buitenwereld…

Op dat moment betreden nog twee mensen de abdij. De ene verschijnt uit het niets vanuit de Noorderpoort, terwijl de andere zich ongezien langs de veteranen van de rozenkrans weet te werken. Min of meer gelijktijdig passeren ze langs de kapel en begeven ze zich naar de witte poort, elkaar enkel begroetend met een korte knik. De spanning druipt van hun lichaamstaal. Samen verdwijnen ze in het zwarte gat waar ooit de witte poort was…

Vanuit de verte worden twee lichten zichtbaar die aangereden komen vanuit het noorden. Nog geen twee minuten later staat de auto voor de kelder. Een vrouw stapt uit en laat een luide boer. De drie onbekende mannen komen verenigd aangelopen van door de witte poort en beginnen aan het uitladen van de auto. Niet veel later verdwijnt het viertal en sluit de witte poort zich weer.

Achter de witte poort begeven de vier musketiers zich meteen naar rechts en openen ze het luik dat hun naar ongekende diepten leidt. Aangekomen in het barkot van de chiro nemen ze eindelijk de kappen van hun hoofden. Breed glimlachend begroeten ze elkaar met kussen en knuffels. Na een jaar voorbereiding konden ze eindelijk beginnen brouwen!

Itsert was de aanstoker van het idee geweest toen hij met zijn geschiedkundige neus op een speciaal recept gebotst was van een zekere professor Utonium. Deze professor was erin geslaagd 3 meisjes met superkrachten te maken door het mixen van bepaalde ingrediënten… Iets wat Itsert maar niet had kunnen loslaten. Niet veel later had hij zijn ontdekking gedeeld met zijn goede vrienden Frankie, Rogo en Emma die meteen in de wolken waren van het idee. Rogo was als leraar meer dan bekwaam om het oude en moeilijk leesbare recept te vertalen naar het dagdagelijkse Nederlands. Emma was als boerin de leverancier van de ingrediënten die ze met zorg had opgekweekt om de hoogste kwaliteit te garanderen en Frankie was als wetenschapper onmisbaar om het recept wetenschappelijk te ontcijferen en de juiste ingrediënten in de juiste verhoudingen toe te voegen.

De eerste testen waren goed verlopen. Suiker, zout en dingen waar je van houdt werden in de juiste verhoudingen toegevoegd, maar toch bleek het recept niet te werken. Het geheimzinnige ingrediënt X, waarvan niemand wist wat het was, bleef een raadsel voor allen. Maanden van testen gingen voorbij waarbij het viertal dag in dag uit geheimzinnige ingrediënten probeerde en de resultaten evalueerde, helaas zonder gunstig resultaat. De tijd ging voorbij en de moed zonk de heilige viervuldigheid in de schoenen…

Tot Itsert op een dag kwam aanzetten met een andere onleesbare tekst, uitgediept uit één of ander middeleeuws boek. Rogo vertaalde de tekst als een bezetene en met vier lazen ze gespannen het eindresultaat. Niet alleen de ingrediënten bleken van belang voor het brouwen van de juiste toverdrank, maar ook de plaats waar ze hun brouwsel zouden bereiden bleek cruciaal van aard te zijn… Met zen vieren konden ze maar aan één historische plaats denken die ook een beetje magie bevatte: De kelder van de chiro!

En zo kwam het dat ze als schimmen in de nacht op zaterdag 19 september verzamelden in een klein lokaaltje onder de abdij. Als laatste ingrediënt kozen ze voor een mengeling van een scheutje sprite, een toefje cola en een pinkje fanta. Vervolgens verwarmden ze hun brouwsel en lieten ze het heel de nacht pruttelen. Zondag 20 september hoorde een toevallige passant in de vroege uurtjes een luide knal over Vlierbeekse weiden galmen. Op dat moment werd er door Itsert, Frankie, Emma en Rogo geboorte gegeven aan een dertigtal kleine wezentjes die ze doopten als de sloebers. Omdat het onmogelijk was voor de vier helden om al deze kinderen op te voeden, lieten ze hen zelf hun eigen ouders kiezen. Eén ding spraken ze wel af met hun sloebertjes: Vanaf 20 september zouden ze elke zondag om 14u15 verzamelen op het chiroveld om de spannendste verhalen van hun voorbije week te vertellen en spelletjes te spelen alsof hun leven ervan af hing!

© 2018 Chiro Vlierbeek |   Ons privacy- en cookiebeleid |   Webdesign: Impact Webdesign