Logo Chiro Vlierbeek

De Tiptiens - Info

Niko naar Nicaragua:  reisverslag número uno!

¡Hola chiquitas! ¿Qué tal?

Ik ben ondertussen al tien dagen hier in Nicaragua: hoog tijd voor een eerste reisverslag dus want ik weet dat jullie me missen!

Even voor de duidelijkheid (want ik weet dat sommigen van jullie nog steeds denken dat ik in Afrika zit): Nicaragua ligt in Centraal-Amerika, dat ‘kleine’ stukje land tussen Zuid- en Noord-Amerika. ‘Klein’ tussen aanhalingstekens want Nicaragua alleen al is meer dan vier keer zo groot als België. Ook belangrijk om te weten: ze spreken hier Spaans, vandaar dus die eerste zin. Vrij vertaald betekent die: ‘Dag Tiptiens! Hoe gaat het?’

De eerste dagen hebben wij (mijn acht Belgische medereizigers en ik) nog wat de toerist uitgehangen in de hoofdstad Managua. Daar werden we rondgeleid door Ramón, die zelf van Puerto Rico is, maar ons toch veel nuttige tips kon geven over het leven in Nicaragua.

Daarna was het tijd om verder te reizen. Elyse, Jessie en ik namen de bus naar Estelí, in het noorden van het land, waar we onze stage zullen doen. Estelí is een gezellig stadje, iets groter dan Leuven, dat langs alle kanten omgeven is door prachtige groene bergen.

Estelí verkennen met Jessie en Elyse

De eerste week hier was al meteen druk druk druk! De organisatie waar ik mijn stage doe, is nu net begonnen met een groot project waarbij we de reken- en leesvaardigheden van de kinderen in Estelí onderzoeken. Dat betekent dat we met de hulp van 120 lokale vrijwilligers langsgaan in 600 huizen om tests af te nemen. Dat kon alleen maar tijdens het weekend gebeuren, dus terwijl Elyse en Jessie gingen zwemmen in de nabijgelegen watervallen, moest ik helaas werken.

Dat weekendwerk viel gelukkig goed mee! De Nicaraguanen zijn zijn echt sympathieke en open mensen en ze  ontvingen ons dus heel vriendelijk in hun huizen. En omdat we alle wijken in de stad moesten bezoeken, heb ik Estelí al direct veel beter leren kennen. De kindjes waarmee we werkten waren trouwens echt veel liever en schattiger dan jullie, dus ik weet niet of ik nog wel wil terugkomen…

De man met de kerstmanbaard naast mij op de laatste foto is Herman, mijn ‘baas’. Hij is zelf een Belg die 35 jaar geleden naar hier is verhuisd en zich sindsdien op allerlei manieren voor de lokale gemeenschap heeft ingezet (en zich sindsdien ook niet meer geschoren heeft).

Hierbij ga ik het voorlopig laten, want ik moet bijna terug aan het werk.

En oké, de kindjes hier zijn misschien wel cute, maar absoluut niet leuker dan jullie! Dat hierboven was dus ook een dikke mop: ik kijk er superhard naar uit om terug bij jullie in leiding te staan!

En onthoud: “Objects in mirror are closer than they appear”


Dat geldt ook voor mensen (denk ik). Dus: in gedachten (en via het internet) ben ik altijd dichterbij dan je denkt! #meligdoen

¡Hasta luego!

Zondag 12/11: omgekeerde

mee te brengen:
– GSM
– sok van de papa of van je broer
– een geodriehoek
– je fiets

—————————————–

HOERAAAA! EINDELIJK VRIJDAG!
BIJNA WEEKEND!
DANSEN! DANSEN! DANSEN!

We verwachten jullie straks om 19u aan het Kelderke!
Zeker niet vergeten:
– Hawaii-kleren
– fietshelm & fluovestje

Weekend

We hebben het hier en daar al eens laten vallen, maar al heel binnenkort vertrekken wij op weekend.
We weten het, het is erg snel, maar op die manier willen we het Chirojaar meteen goed inzetten!

Dit weekend brengt ons naar het idyllische Wezemaal waar we in de lokale scoutslokalen verblijven. Het adres is Kerkebroekstraat 3, 3111 Wezemaal.
We vertrekken vrijdag 13 oktober om 19u aan ’t Kelderke. Zondag de 15e komen we daar ook weer aan rond 12u.

Omdat we zo ecologisch bewust zijn, en omdat er nog nooit iemand is doodgegaan van een klein beetje lichaamsbeweging, fietsen we naar daar.
Zorg dus zeker dat je fiets in uitmuntende staat verkeert en van voren en vanachter voorzien is van lichtjes. Zet voor je eigen veiligheid ook een helm op en trek een fluovestje aan!

Maar om het onszelf toch ook weer niet te zwaar te maken, rijden er ook twee volgauto’s mee om onze bagage en materiaal te dragen. Hierin kan je sowieso je matje en slaapzak kwijt, maar misschien niet al je andere spullen. Stop ze dus best in een rugzak die je kan meedragen op de fiets.

Helaas heeft de Chiro nog nooit de lotto gewonnen, dus hangt hier toch een klein prijskaartje aan vast van €25.
Dat bedrag mag je storten op de rekening van Chiro Vlierbeek:
Chiro Vlierbeek Abdij
BE85 7360 2943 3706
met vermelding van NAAM LID, TIPTIENSWEEKEND.

Zodra wij de overschrijving hebben ontvangen, ben je ingeschreven en mag je mee op weekend. Zo simpel is het! We vragen wel om ten laatste donderdag 12 oktober te betalen. Als we dan geen betaling hebben ontvangen, kan je helaas niet mee op weekend. Indien je om de een of andere reden niet tijdig kan overschrijven, stuur ons dan een mailtje dat je tóch heel graag mee wil en dan is dit geen probleem.

 Eetlijst

1 oktober: Hanne
8 oktober: Jolien
13-14-15 oktober: Weekend
22 oktober: Eva
29 oktober: Josse en Maud
4 november: Heksentocht
12 november: Noa
19 november: Moira
26 november: Fleur
3 november: Examenchiro
10 november: Examenchiro
17 november: Examenchiro